Yogi = vegetarianer?

Siden jeg begynte å trene yoga aktivt for ca. 2 år siden har mitt forhold til mat endret seg en god del. Jeg har alltid vært utrolig glad i mat – og mine venner har ofte sagt at de faktisk ikke kjenner noen som blir gladere av god mat enn meg. Det er på det nivået at jeg hopper opp og ned i stolen og tar bilde av alt jeg spiser som jeg synes ser ekstra godt ut. Nuvel.

Yoga er, blant annet, en reise der man blir mer og mer bevisst og tar mer og mer ansvar. Ansvar for seg selv og sine tanker, ord og handlinger – men også ansvar for verden rundt seg, og deres effekt på andre. I løpet av alle timene med filosofi undervisning som jeg har fått av min lærer har det vært lite fokus på dette med å være vegetarianer. Men når vi gikk igjennom de moralske retningslinjene, Yamas og Niyamas, kom vi inn på punktet «Beskytte liv». Som yogi skal man søke å beskytte alt liv, både sitt eget og andres, men også dyrs liv. Man tror på at det man gir vil man få tilbake, og det gjelder ikke bare hvordan man behandler mennesker, men alle levende vesener.

Læreren min har vært veldig tydelig på at det med å være eller ikke vegetarianer ikke er det avgjørende. Det viktigste er hvordan du behandler andre mennesker, «treat others the way you would want to be treated», og forståelsen av karma og emptiness/den ultimate virkeligheten. Men han har også sagt at det er en fin ting å gjøre, hvis man har muligheten. Jeg tenkte på det en stund og lurte veldig på om dette var noe som jeg, «Mat-Line» (et av mine mange kallenavn), kunne få til. I mine 29 år har svaret på spørsmålet «Hva er din livrett?» vært lammelår – og nå skulle jeg altså slutte å spise alt av kjøtt, fisk og fugl… Hmm… Jeg gikk på med liv og lyst, og spredde selvsagt det glade budskap til venner og familie: «Jeg skal bli vegetarianer!». Det varte i 2 uker, og så røk jeg på en pølse i lompe på 7/11. Braksuksess med andre ord.

Etter det lurte jeg fælt på om det var enden på mitt liv som veggis, men heldigvis var det ikke det. Jeg fikk et godt råd fra læreren min om å ta det gradvis, f.eks. begynne med en dag i uken. Jeg gjorde nettopp det og på nå ca. 1,5 år har jeg gradvis økt til jeg nå har 6 av 7 dager kjøttfrie. Siden jeg har gjort det såpass gradvis har det egentlig gått veldig fint, og målet er nå at jeg skal være kjøttfri 01.01.2013 (med et liiite unntak på bursdagsmiddagen min når jeg fyller 30 – da tar pappa med hele familien til Statholdergaarden).

En annen viktig grunn til hvorfor jeg har valgt å kutte ned (og snart kutte helt ut) på kjøtt er av hensynet til miljøet. Å produsere kjøtt er enormt ressurskrevende, og det kreves 10 kilo vegetabilsk mat for å produsere 1 kilo kjøtt og produksjon av kjøtt står for 18 % av de globale klimagassutslippene – det er mer enn all transport tilsammen. Det er jo heller ikke til å stikke under en stol at dyrene i kjøttindustrien lider enormt før de til slutt slaktes. Et kjapt Google/YouTube søk og du kan se akkurat hvordan kyllingene eller grisene avles opp. Ikke et pent syn. Og ved å være vegetarianer kan du faktisk spare over 100 liv i året! Totalt sett ser jeg så mange grunner til hvorfor jeg ikke har lyst til å spise kjøtt lenger, og en ekstra bonus er alle helsefordelene som følger med. Visste du at vegetarianere har 50 % mindre sannsynlighet for å utvikle hjerte- og karsykdommer, og 40 % mindre sannsynlighet for kreft? (Kilde: Dyrebeskyttelsen)

I søken etter gode oppskrifter på vegetarmat har jeg funnet flere bra, men favoritten må nok være bloggen «Men hva spiser du egentlig?». Her er det mye spennende, og her om dagen fant jeg en frokost variant som jeg skal prøve meg på snart – Kokosgranola og bananyoghurt. Nam! – http://www.menhvaspiserduegentlig.com/2012/10/kokosgranola-og-bananyoghurt.html

Synes du yoga og det å være vegetarianer henger sammen? Hva er ditt forhold til å spise kjøtt?

6 kommentarer om “Yogi = vegetarianer?

 1. ÅÅÅgudda meg så gøy du la igjen en kommentar på bloggen min slik at jeg fikk oppdage din! Åhh, ja jeg blir mer og mer bitt av yogabasillen selv, er bare tiden som må strekke til! Men dette er virkelig noe jeg ønsker å prioritere mer av:) Og jeg er ikke i tvil om at yoga er tungt nok – hvis man virkelig går inn for det! Ahh, jeg må virkelig utfordre meg på noen av de andre timene du beskrev – spennende!

  1. Bare hyggelig 🙂 Så gøy at er blitt bitt av basillen. Tror virkelig yoga har potensialet til å forandre livet for mange. Lykke til videre med utforskingen!

 2. Flott innlegg! Du kommer ikke til å angre på beslutningen om å slutte å spise kjøtt! Jeg har vært kjøttfri i over to år nå (spiste fisk det første året), og angrer ikke ett sekund. Flere burde bli bevisste!
  Yoga virker veldig interessant! Har hatt lyst veldig lenge, men anledningen har aldri kommet. Det får jeg gjøre noe med! 🙂

  Stå på!

  1. Hei Vilde! Tusen takk 🙂 Så godt å høre! Jeg har tenkt på om ikke fisk burde bli det siste jeg kutter, ikke så dumt. Du burde absolutt prøve yoga dersom du er litt nysgjerrig på det. Jeg anbefaler deg å sjekke ut Eight Treasures Yoga som ligger i Vika. Her tilbys timene per donasjon, du betaler det du vil i donasjonsboksen, og det er veldig høyt nivå på lærerene. Sjekk ut http://www.8treasuresyoga.com for timeplan 🙂 Stå på videre du også!

 3. Så gøy at du oppdaget meg:) slik at jeg fant deg her…..

  Takk for et reflektert innlegg om Yogivegis:)

  Det er ikke slik at man må være veganer/ vegeterianer for å være Yogi, men for min del ble det helt umulig å spise kjøtt og animalske produkter etterhvert som jeg kom dypere i kontakt med min indre kjærne, har hatt store opplevelser av å være i kontakt med alt, en total enhet/ oneness disse erfaringen gjør at kroppen min rett og slett ikke anser andre levende vesen, slaktet eller rå, uklekket eller flyvende som mat.

  Det tok sin tid å komme dit, tidligere var jeg hellig overbevist at jeg var avhengig av kjøtt for å bli frisk. Men mange år med sykdom, stress og belastning endte med yoga og reisen som endrer mitt liv og synspunkt dag for dag.

  Jeg vil forte meg å skrive at jeg kjenner at alle velger om de skal spise kjøtt eller ei, gjør det osm er rett for deg, og gjør det utfra autentitet ikke fordi at du synes at du burde gjøre det som er «rett». Ingen eier, eller bestemmer hva det er, kun du!

  Ok, det ble en lang tilbakemelding, ville egentlig bare si takk, og lykke til…

  God praksis

  Namaste!

  1. Hei Monica Charlott! Takk for fin kommentar 🙂 Jeg skjønner godt at du er kommet til den konklusjonen. Tror helt klart at det for mange blir en naturlig vei å gå etter man kommer dypere inn i yoga. Jeg er nå 100 % vegetarianer, og kroppen min ser ut til å elske det! Jeg spiser fortsatt egg og melkeprodukter, men er åpen for å kutte det på sikt. Flott at vi er mange som er bevisste på dette! 🙂 God praksis videre! Namaste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s